Dolar Fiyatı 2018’de Ne Olur? USD/TRY Paritesini Neler Bekleniyor?

Dolar İşlemleri

Dolar/TL kurunun gösterdiği yükseliş performansı sonrasında 4 lira sınırına dayanması, 2018 beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesine neden olmuştu. Son güncellemeler ise daha farklı yönlere dikkat çekiyor. İşte detaylar;

Dolar/TL kurunun 4 lira sınırına kadar yükseldiği 2017 yılının ardından 2018 beklentileri 4 liranın üzerinde seyretmeye başladı. Aynı zamanda Zeytin Dalı Harekatı’nın yarattığı riskler ve gerginlik, kurda yükseliş beklentilerini artırmaya başladı. Buna karşın kurun 3,78 seviyelerinde seyrediyor olması, psikolojik sınırın altına işaret ediyor. Uzmanlar ise merkez bankalarını ve jeopolitik riskleri değerlendiriyor.

2018 yılı dolar kuru için sakin başladı ve 3,80 psikolojik sınırının altındaki seyir devam ediyor. Hafta sonu başlayan Afrin operasyonunun etkileri ile yükselişe geçmesi beklenirken, 3,78 seviyelerinde seyretti. Operasyon başladıktan sonraki ilk işlem gününde 3,84 lirayı gören dolar, bir süre sonra geriledi ve 3,76 liraya kadar düştü. Bu hareketler ise uzmanların 2018 beklentilerini revize etmesine neden oldu.

Dolar Fiyatı 2018’de Ne Olur?

Dolar Fiyatı 2018'de Ne Olur?Uzmanlar dolar fiyatlarındaki değişimin; enflasyonu, faiz oranlarını, yatırım kararlarını ve tüketim hesaplarını da etkiliyor. Bu kapsamda dolar fiyatı 2018’de ne olur diye soranlara hem iyimser hem de kötümser yorumlar yapılıyor. İyimser yorumlarda 3,70 lira seviyelerinin korunacağı dikkat çekiyor. Kötümser yorumlar ise 4 liranın üstüne işaret ediyor. Birçok uzmanlar, dolar kurunda yükseliş trendinin devam etmesi ise 4,20 lira seviyelerine çıkış görüleceğini söylüyor.

USD/TRY Canlı Grafik için Tıklayın! (Piyasa.Paratic.com)

2018 yılında öne çıkan riskler, diğer senelerle benzerlik gösteriyor. Merkez bankalarının para politikalarında izleyeceği yollar, jeopolitik riskler (özellikle Ortadoğu), geliş eşitsizliği, tutturulamayan enflasyon hedefleri gibi maddeler yer alıyor. Ülke büyümesine karşı güvensizliklerin artmaya başladığı da görülen nedenler arasında bulunuyor. Tüm bunların ışığında dolar kurunda büyük bir belirsizlik yaşandığını düşünüyoruz.

Dolar kurunun yükselme ihtimalinin ise büyük korkularla beklendiğini söyleyebiliriz. 2017 yılında görülen atakların, 2018 yılında da görülmesi durumunda Türkiye genelinde büyük sorunlar yaşanacağı düşünülüyor. Üstelik geçen sene görülen artışlar sonrasında gelen zamlar, birçok vatandaşın belini daha da bükmeye yetip artmıştı. 2018 yılında da aynı durumun yaşanması durumunda, iç karmaşanın görülme ihtimali üzerinde duruluyor.

USD/TRY Paritesini Neler Bekleniyor?

USD/TRY Paritesini Neler Bekleniyor?2018 yılına iyimser bakılması gerektiğini düşünen uzmanlar da bulunuyor. Uzmanlar bu görüşlerini; ABD – AB ülkeleri ile siyasi ilişkilerin yumuşatılmasına, Türkiye’ye döviz girişlerinin engellenmesine ve ekonomik büyümeye yönelik iyimser beklentilere, dış borç ödemelerinin aksamamasına, ihracat ve turizm gelirlerinde iyileşmeye dayandırıyorlar. Bu kapsamda incelendiğinde de USD/TRY paritesinde 2017 yılına göre daha iyimser hareketlerin gözlenebileceğini düşünüyorlar.

Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı‘nın, yılın ilk ayında yarattığı psikolojik etkenler üzerinde de duruluyor. Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi’nin Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, harekatın şimdiye kadar sınırlı bir etki yarattığını belirtti. Aynı zamanda operasyonun, küresel piyasaların son derece likit olduğu bir döneme denk geldiğini ve bunun bütün riskler karşısında iyi bir sonuç alınmasını sağladığını düşünüyor.

Ekonomist İpek Özkardeşkaya ise Türk lirasının, operasyona tepki olarak haftaya negatif başlayıp, ardından kayıplarını azalttığını belirtti. Piyasanın tersine döndüğünü gördüklerini de sözlerine ekledi. Ayrıca “Piyasanın gözünde, ABD’de hükümetin bütçe krizi nedeniyle kısmen kapanması, dolardaki düşüş, küresel piyasalarda sermayenin gelişmekte olan ülke kurlarına yöneltmesi ve emtia fiyatlarındaki artış, Türkiye – Suriye sınırında yaşanan jeopolitik tansiyonu dengelemiş gibi görünüyor,” dedi. Bu yorumlarının ışığında ise dolar kurunun 3,80’li seviyelerde kalacağını düşündüğünden bahsetti.

Capital Economics’in Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson ise şu anki durumun bir önceki hafta görülen satışın bir yansıması olabileceğini düşünüyor. Sınırlı bir piyasa etkisi karşısında şaşkınlığını da dile getirdi.

Tüm bu bilgiler ve uzman yorumları ışığında USD/TRY paritesinin 2018 yılında yukarıda 4 lira civarında seyredebileceği öngörülüyor. Geçen yıl görülen rallilerin ise bu yıl sınırlı kalma ihtimali olduğundan bahsediliyor.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Bir Cevap Yazın